Lär dig mer om mastiffer

Mastiffer är vänliga hundar med gott temperament

Hundrasen mastiffer har funnits ända sedan före Kristus. Deras historia är inte helt klarlagd, men det finns uppgifter om att hundar som passar in på deras beskrivning fanns redan när Rom invaderade England ca 50 år före Kristus. Hur de först kom till England är dock oklart. Denna ras var större än de hundar romarna redan hade, så de valde att ta med sig dem hem. Deras främsta arbetsuppgift i romarriket blev att hetsa stora djur, till exempel björn och lejon, i romarnas stridsarenor. Mastiffer har sedan dess haft ett oförtjänt rykte om att endast vara stridshundar.

Mastiffer – stora och starka med godmodigt temperament

Idag används inte längre mastiffer som stridshundar, utan fungerar framför allt som sällskapshundar. De är mycket omtyckta sådana och anses ha en godmodig mentalitet förenat med mycket mod, om det skulle behövas. De är lugna hundar som, jämfört med andra större raser, inte behöver särskilt mycket motion. En mastiff är en perfekt gårdshund, och trivs bra med att i sällskap av sin ägare strosa omkring i huset. De kräver dock en hel del social träning som valpar för att inte bli inbundna som vuxna.

Mastiffer är stora och starka hundar. En fullvuxen hane kan väga ända upp till 120 kg och ha en mankhöjd på 76 cm. De har en kraftig, symmetrisk och tung kroppsbyggnad med ett brett, närmast fyrkantigt, huvud. Att de är hundar som väger lika mycket som en mindre vuxen, och dessutom är mycket starkare, är något att tänka på innan man köper en mastiffer-hund. Det gäller i synnerhet för familjer med små barn. En väl socialiserad mastiff med gott temperament kan dock vara en perfekt kamrat för ett litet barn.

Köpa en lättskött mastiffer

Mastiffer är generellt sett hundar med god hälsa. På grund av sin tyngd kan det dock förekomma problem med deras höfter, armbågar och knän, villet kallas för dysplasi. Därför är det viktigt att se till att de inte blir överviktiga. I och med ögonens placering har de också en tendens att drabbas av irriterad hud runt ögon och ögonkanter. Det innebär att det är viktigt med god ögonhygien. I övrigt är de lättskötta hundar, vars päls inte behöver någon särskild tillsyn utöver borstning och rengöring vid behov. Dessa hundar finns främst i tre olika färger: fawn, aprikos eller brindle.

Att köpa mat till en mastiff är inte så svårt. Du behöver bara veta vilken sort som är rätt när du köper foder. Läs om hundfoder på https://hästochhund.se

Mastiffer är inte särskilt vanliga i Sverige. Rasen har dock en egen klubb; Svenska Mastiffklubben. På deras hemsida kan du hitta detaljerad information om rasens ideala utseende. De anordnar också utställningar och på hemsidan hittar du kontaktuppgifter till uppfödare av rasen. Det är rekommenderat att du köper din mastiff från etablerade uppfödare som uppfyller de krav som ställs av Svenska Kennelklubben. Vill du istället importera en hund bör du se till att den utländska uppfödaren är med i motsvarande nationell organisation i dennes hemland. Kolla också upp om deras krav överensstämmer med de svenska kraven.

Mastiffer – en trygg familjehund

Mastiffer är hundar för dig som vill ha en riktigt stor och maffig hund, men som inte kräver så stor arbetsinsats. Med dess godmodiga temperament och relativt låga behov av fysisk aktivitet är en mastiff en trygg hund för hela familjen. Den har dock både explosivitet och mod när det behövs, och passar därför också som vakthund både hemma på gården och på promenader. Mastiffen är en hund som har kommit långt sedan dess dagar som aggressiv strids- och krigshund.