Ha en boxer som jakthund

Kan man jaga med en boxer? Ja, även om rasen idag kanske är vanligast som vakt- och sällskapshund härstammar boxern från raser som används vid storviltsjakt. Idag förekommer den som jakthund i länder där hunden attackerar bytet och håller fast det tills jägarna kommer till platsen. I Sverige används inte boxern på det sättet eftersom den typen av jakt är förbjuden i vårt land. De flesta som jagar använder sig av hundraser som är specialiserade på den typ av jakt som man ägnar sig åt. Man kan träna en boxer till att bli en bra jakthund men förutsättningarna är tyvärr inte de bästa.

Jakthund som inte passar till moderna jaktformer

Jakthund från en svunnen tid

Den grupp av hundar som boxern tillhör avlades fram för att kunna göra nytta vid jakt av storvilt som varg och björn. De är byggda för att kunna försvara såväl sig själva som sina ägare. I takt med att vi människor har beväpnat oss allt effektivare har behovet av denna typ av hund minskat markant. Boxern är ovanlig som jakthund idag. En stor del av de hundraser som används vid jakt i Sverige nu för tiden är väldigt specialiserade. Boxern är mer av en allroundhund som kan bli ganska bra på det mesta den får öva på.

Ett problem om man vill jaga t.ex. älg med boxer är att den inte är tillräckligt försiktig. Visst kan den springa efter älg och skälla men till skillnad från t.ex. en riktig älghund så vet boxern inte när det är dags att vara mer återhållsam. Om djuret den jagar är stort så löper boxern risk för att skada sig. Även om boxern inte fungerar så bra som renodlad jakthund kan den följa med, kopplad, vid jakt och fungera som skyddshund om det finns stora rovdjur i markerna. På så sätt kommer den mycket bättre till sin rätt.

Inte optimal till jakt

En jakthund bör för sin egen, jaktlagets eller jägarens och bytesdjurens skull vara riktigt duktig på det den gör. Nästan inga jakthundar passar som renodlade sällskapshundar och få renodlade sällskapshundar kan användas på ett ansvarsfullt och effektivt sätt vid jakt. Boxern är tuff, intelligent och lätt att lära upp. Därför passar den som en brukshund nära människor. När den springer fritt i skogen med vittring i näsborrarna är boxern alldeles för tuff för sitt eget bästa. Om du vill vara aktiv med din boxer så är det dock en utmärkt ras för sporter som t.ex. agility.

Ofta är det jaktlagen som bestämmer vilka hundar som ska få gå med i ett drev. Det handlar alltså inte bara om vilken ras man har utan om vilka egenskaper just din hund kan uppvisa. Förutsättningarna för att du ska få med en boxer i ett älgdrev är dock små och om du använder en boxer som apporterande hund är risken stor att han eller hon kommer tillbaka med munnen full av blodiga fjädrar snarare än en hel fågel. Skaffa istället en renodlad jakthund om du vill jaga med din hund.

Jaga inte med din boxer

Har du en alert och fysiskt aktiv boxer som älskar att vara ute och som tycks bli duktig på allt den får öva på? Det betyder inte att du har en bra jakthund. I Sverige är den typ av jakt som boxern är framavlad för förbjuden eftersom den handlar om att skada bytesdjuret. Risken att även din hund blir skadad, t.ex. sparkad av en älg, är för stor för att det ska kunna anses som en god idé att jaga med en boxer.