Allt om hundrasen boxer

Det första intrycket en boxer ger är ofta lite hotfullt. De är muskulösa, kompakta hundar med en ganska bister uppsyn. Men umgås man lite med denna hund så inser man snabbt att det är en väldigt lekfull, valpaktig ras som passar in i de allra flesta familjer. En boxer är generellt en energisk, busig och intelligent hund. Den anses inte fullvuxen förrän vid tre års ålder vilket gör dess valptid till en av de längsta bland alla raser. Denna valpiga personlighet håller i sig under stor del av hundens liv.

Boxer är en lekfull och glad men samtidigt en envis hund

Boxer – från vakthund till kompis

Denna ras utvecklades först i Tyskland i slutet på 1800-talet och användes då som vakthund. Den härstammar från raser som mastiff och bulldogg vilket gör att den både är muskulöst byggd och har en stark vaktinstinkt. En boxer är lojal och beskyddande av sin familj. Detta gör den också till en väldigt kärleksfull hund som trivs allra bäst i hemmet med sin flock där den kan få gos, lek och uppmärksamhet. Boxern passar utmärkt som tjänstehund, ett exempel är boxern Hilda som utsågs till årets sociala tjänstehund 2016. Trots hundens utseende är den alltså en riktig mjukis.
Boxer blev populär, till stor del tack vare dess roll under första världskriget. Dessa hundar användes som budbärare och vakthundar och deras disciplinerade personlighet gjorde dem ovärderliga under kriget. På 40-talet började amerikanska soldater ta med sig dessa hundar hem till USA, där de snabbt spreds och ökade i popularitet. Tack vare sin trogna natur, balanserade temperament och lekfulla, intelligenta personlighet så passade denna ras snabbt in i många olika hushåll och familjer. Denna popularitet håller i sig än idag.

En lugn och intelligent familjemedlem

Tack vare sin lekfulla natur är boxer en väldigt rolig ras att ha i hemmet – det är aldrig tråkigt när man har en hund som konstant leker pajas! Men denna energi måste också få utlopp på rätt sätt. Att träna och socialisera hunden från tidig ålder är oerhört viktigt. Detta gör man för att hunden ska vara bekväm och balanserad i alla situationer. Boxern har en hög intelligens som gör den lättlärd men också envis – så en hel del tålamod behövs.
En boxer är lugn och tålmodig med barn, vilket gör den till en bra familjehund. Den är väldigt beskyddande av sin familj och kommer alltid hålla uppsyn över sin omgivning för att ha koll på eventuella hot och inkräktare. På grund av detta kan den vara reserverad mot främlingar men kommer i regel bete sig vänligt och lugnt mot de som behandlar dem väl. Denna medelstora ras är ett muskelpaket med ett hjärta av guld och har potential att bli ett underbart tillskott i familjen.

En tuff hund med mjuk personlighet

Om du söker en hund som kommer att vakta ditt hem, få dig att skratta och sedan gosa med dig när ni sover så kan boxer vara rätt ras för dig. Idag finns det tyvärr många hundar som blir omplacerade på grund av att deras tidigare ägare inte kunnat ta hand om de, om du har tillfälle att ta emot en sån hund kommer den vara evigt tacksam. Låt inte den buttra minen lura dig – denna ras kommer att ge dig gott om kärlek och lek samtidigt som det enda den kräver i gengäld är ett stabilt hem, mycket kärlek och en fast hand. Med denna kombination kommer denna kärleksfulla hund bli en underbar vän för livet.